Spelregels: Hoe zit het ook alweer?

Geplaatst 24-08-2015

Geplaatst door


Per 1 juli 2015 zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in de spelregels en door de bond nog eens uitgelegd. Hieronder de belangrijkste;

Tolletje: Wanneer is het nu wel en wanneer is het nu niet snijden?
Bij een tolletje loopt een aanvaller om de aangever heen, met als doel de rebound/afvangpositie te bemachtigen. Binnen de vereniging wordt dit ook nog wel eens "oplossen" genoemd. In bijna 100% van de gevallen gebeurd dit op een heel rustig tempo. Wanneer dit gebeurd, is er niks aan de hand; dit mag uiteraard gewoon.

Dit is anders wanneer het doel van de aanvaller is om te schieten, nadat hij om de aangever heen is gelopen (en de verdediger dus achter de aanvaller staat). De vraag is in dit geval; is er sprake van een overtreding van het verbod om te schieten na snijden? De bond heeft hierover het volgende gezegd;
De snelheid waarmee het tolletje gebeurd maakt helemaal niets uit. Het is de vraag hoe de aanvaller om de aangever heen loopt. Als de aanvaller zo strak (d.w.z. er is nauwelijks/geen ruimte) om de aangever heen loopt dat de verdediger niet meer kan verdedigen (een doelpoging kan voorkomen) en de aanvaller schiet, dan is er sprake van schieten na snijden. Een verdediger kan niet meer verdedigen op het moment dat hij/zij in botsing komt of dreigt te komen met de aangever (de mede-aanvaller). Het is dus pas snijden als de aanvaller strak om de aangever heenloopt en de verdediger (bijna) botst op de mede-aanvaller. De (dreigende) botsing moet dus veroorzaakt worden door de actie van de aanvaller. Wanneer is het dus niet snijden en mag je dus wel schieten volgens de spelregels?
* Als de aanvaller niet strak om de aangever heen loopt (Let wel: Dit is volledig afhankelijk van de interpretatie van de scheidsrechter. De ene zal 20 cm pas strak vinden, de ander zal 50 cm al strak vinden)
* Als de verdediger niet in botsing komt/dreigt te komen met de aangever. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de verdediger, zonder lichamelijk contact te maken met de aangever, achter de aanvaller aan loopt in het "tolletje".
* Als de verdediger door toedoen van een mede-verdediger niet meer kan verdedigen. Als een aanvaller dus snijdt over een mede-verdediger, waardoor de verdediger niet meer kan volgen, is er geen sprake van een overtreding van de aanvaller.

Er moet hierbij wel worden vermeld dat dit voor scheidsrechters vaak een enorm moeilijke situatie is om te beoordelen. Daarnaast vindt de ene scheidsrechter dus sneller dat je voldoet aan de voorwaarden dan de andere scheidsrechter. Hou hier rekening mee!

Overtredingen van een verdediger bij een spelhervatting
Wanneer een verdediger een overtreding maakt bij een spelhervatting is het altijd een vrije bal voor de aanvallende ploeg. Als je dus hindert bij het nemen ervan, kan je een vrije bal tegen je krijgen. Veel scheidsrechters hebben dit tot nog toe niet uitgevoerd, maar aangezien het nu zo duidelijk werd vermeld, zal dit zeker vaker gaan gebeuren. Overigens, bij een spelhervatting moet je vanaf nu ook minimaal één armlengte afstand nemen van de nemer van de spelhervatting. Doe je dit niet, dan ben je zogenaamd passief aan het hinderen (en dat mag ook niet). Herhaling van passief hinderen kan leiden tot een gele kaart!

Schieten/Scoren na hervatten van het spel
Op het moment dat de scheidsrechter het spel hervat (na bijvoorbeeld een blessurebehandeling) mag je direct schieten en ook scoren. Uiteraard is het alleen een 'legale' poging, als je niet wordt verdedigd bij het hervatten van het spel. 

Doelpunt en overtreding van een verdediger bij een vrije bal
Het gebeurd ook nog wel eens dat bij het nemen van een vrije bal een verdediger een overtreding maakt (bijvoorbeeld te vroeg inlopen), maar de nemer deze bal toch scoort. Voorheen was het dan zo dat de vrije bal over moest worden genomen (en het doelpunt dus werd afgekeurd). Vanaf nu telt het doelpunt wel, op voorwaarde dat tijdens het fluitsignaal voor de overtreding van de verdediger de bal de handen van de nemer al heeft verlaten en het schot niet verdedigd was. Als er dus wordt geschoten op het moment/nadat de scheidsrechter fluit, telt het doelpunt dus niet. Ook als de verdediger voldoet aan de voorwaarden voor "verdedigd schieten" telt het doelpunt niet.

Pupil van de week:

Jarigen

  • Saar van Weverwijk

Sponsors: