Coronabeleid Fortissimo

Corona-maatregelen per 26 januari 2022

Afgelopen dinsdag is er weer een persconferentie van het kabinet geweest waarbij nieuwe coronamaatregelen zijn aangekondigd. Goed nieuws: we mogen weer wedstrijden spelen, de kantine mag open en er mag zelfs weer publiek aanwezig zijn bij de wedstrijden. De belangrijkste punten uit de persconferentie waren:

• Op binnensportlocaties is een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Er zijn uitzonderingen, zie verderop.
  • Wedstrijden zijn toegestaan. Het gaat zowel om wedstrijden onderling en wedstrijden tegen andere clubs. Trainingen/wedstrijden mogen na 22.00 uur afgelopen zijn. Publiek dient de accommodatie wel om 22.00 uur verlaten te hebben, en ook kantines kennen deze eindtijd.
  • Sportkantines zijn geopend tot 22.00 uur.
  • Kleedkamers, toiletten en douches zijn open.
  • Als het nodig is voor de sportbeoefening is 1,5 meter afstand voor personen vanaf 18 jaar niet verplicht. Na het sporten is 1,5 meter afstand houden wel verplicht.
  • Er is geen beperking in de groepsgrootte bij binnen- of buitensport of sporten in de openbare ruimte.

Hoe gaan we dit invulling geven bij Fortissimo tijdens wedstrijddagen:
Het is voor ons een onmogelijke opgave om zowel aan de deur van de sporthal als aan de deur van de kantine te gaan controleren. We hebben nu al een tekort aan vrijwilligers (bijvoorbeeld voor de “gewone” bardiensten) en de hele dag twee vrijwilligers extra is praktisch onhaalbaar. We hebben er daarom voor gekozen om de voordeur van de sporthal op slot te houden en iedereen via de gang bij de kantine binnen te laten. Daar wordt dan ook gecontroleerd op een toegangsbewijs vanaf 18 jaar. Ook de uitgang zal dus via de kantine zijn. Dat betekent helaas een stukje omlopen voor iedereen, maar het is niet anders.

Hoe gaan we dit invulling geven bij Fortissimo tijdens trainingen:
Daar geldt de controle alleen voor spelers van de senioren-teams en de A-teams. We vragen de trainers om bij aanvang van de training de QR-code te controleren.
We vragen alle niet-spelers of functionarissen (ouders, publiek, etc.) om tijdens de training de zalen niet te betreden. Het is onhaalbaar om op elke trainingsavond en op elke locatie vrijwilligers in te zetten voor de QR-controle.
Als laatste wil ik aangeven dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat wij als vereniging voldoen aan deze maatregelen. Dit betekent 2 dingen :
  • Iedereen die géén geldig toegangsbewijs heeft en 18 jaar of ouder is  willen we vragen om hierin je eigen verantwoordelijkheid te nemen en niet in de sporthal, trainingszaal of kantine te komen zolang deze maatregel ons opgelegd is.
  • Geef je op als vrijwilliger om te helpen de QR-controle uit te voeren. (Dit kan via de kantinecommissie:  jan.rutten1911@gmail.com).

Algemene maatregelen

• heb je corona gerelateerde klachten? Blijf thuis en laat je testen;
  • ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan;
  • was vaak je handen met water en zeep, juist ook voor en na bezoek sportlocatie;
  • schud geen handen;
  • neem de gebruikelijke veiligheids- en hygiëneregels voor iedereen in acht.

1,5 meter
Houd 1,5 meter afstand van elkaar:
  • iedereen van 18 jaar en ouder houdt 1,5 meter afstand tot volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar;
  • ongeren van 13 tot en met 17 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tot elkaar;
  • kinderen tot en met 12 jaar hoeven tot elkaar en tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden;
  • het afstand houden is niet van toepassing tijdens het sporten.

Mondkapjes
Mondkapjes zijn verplicht voor sporters vanaf 13 jaar op:
  • Binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten.
  • Binnenfaciliteiten op buitensportlocaties, zoals kleedkamers en de sportkantines.
  • Mondkapjes zijn verplicht voor publiek dat zich door binnensportlocaties verplaatst.
  • Rij je in de auto met personen uit een ander huishouden? Het advies is dan een mondkapje te dragen. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Coronatoegangsbewijs
Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor:
  • Sporters van 18 jaar en ouder in sporthallen, rondom trainingen en bij wedstrijden.
  • Publiek, bij amateursport binnen vanaf 18 jaar.
Een coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor:
  • Vrijwilligers of personen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten op de sportlocatie. Dit betekent dat zowel betaalde als vrijwilligers geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien op het moment dat zij een functie voor de sport vervullen in een binnensportlocatie. Onder deze vrijwilligers worden ook de rijouders gezien.
  • Afhaal bij sportkantines. Zonder coronatoegangsbewijs kan gebruik gemaakt worden van de afhaalfunctie in sportkantines.

Publiek
Tussen 05.00 uur en 22.00 uur mag er publiek aanwezig zijn bij amateursport (wedstrijden en trainingen). Het publiek houdt zich aan de volgende regels:
  • Zij laten een coronatoegangsbewijs zien bij binnenkomst, alleen voor mensen van 18 jaar en ouder.
  • Het publiek heeft een vaste plek op 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Mondkapje verplicht bij verplaatsing binnen.
  • Personen van een gezamenlijk huishouden hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.
  • Als het publiek een vaste zitplaats heeft, mag een locatie zoveel plaatsen benutten als kan met de 1,5-meter-regel.

Kantine

De sportkantines vallen onder de regelgeving voor de horeca en zijn open van 05.00-22.00. Het afhalen van eten en drinken bij een afhaalpunt is wel mogelijk zonder coronatoegangsbewijs. Bij afhalen binnen geldt dan wel een mondkapjesplicht.

• Kiara van Ledden